profile

Kasvun avoin kirje

Parhaat artikkelit (2022)

Published over 1 year ago • 1 min read

Arvostusta sinne mistä on saatu vaikutusta

Onnellisuuden ja merkityksellisyyden lähteitä jahdatessa, on helppo sortua suoraviivaistamaan. Pyrkimään löytämään vastauksia heti, jotta epämiellyttävän vellova olotila poistuisi. Ultra Bran lauluja lainaten: [sanasi] kuin nielisi jotain terävää.

Edeltävä ajatus tuli Kasvun avoimen kirjeen konseptoinnista. Koska jäsennän palveluita ja haluaisin kirjeen ottavan (itselleni) selkeämpää rakennetta, vähän kipuilen mistä kirjoittaisin juuri tässä. Ongelmana ei ole kirjoittaminen tai teksti, ongelmana on valinnat mitä nostaa esiin.

Pikaratkaisuna tähän viestiin, kaivoin viime vuoden aikana lukemani artikkelit ja nostin näistä parhaat esiin. Artikkeleita tutkiessani, jäin miettimään eniten huomioita keränneiden artikkeleiden teemoja.

Otsikot (alla) osoittivat ne jotenkin konkreettisesti.

Jätettäessä satunnaiset tiedonhankintaan liittyvät artikkelit väliin, näistä on huomattavissa teemoja. Luetuissa korostuu työn tekemisen ja laadun, kuin työn kuormittavuuden ja elämän merkityksellisyyden väliset yhteydet. Aiheet ovat toki luontaisessa intressissä, mutta listaus kiteyttää edellisvuoden kysymyksiä ja fiiliksiä. Myös lukumäärien osalta. Edellisvuonna päädyin lukemaan 144 artikkelia, kun vuoden 2021 luku oli 450. Kirjallisuus veti puoleensa enemmän ja lasku kertonee myös yleisestä kiinnostamattomuudesta.

Nyt energisempänä - ja huomattavasti optimisempana, on helppo muistaa edellisvuoden syvät vedet. Elämän epämiellyttävät takaiskut eivät osu koskaan oikeaan aikaan. Huomaan sen harmittavan näkökulmasta, jossa ei ole kyennyt toimimaan itselleen odottamalla kellotaajuudella. Vaikka työ on aina työtä, niin peilaten tässä hetkessä työhön kanavoituvaa intoa, sitä miettii miksei tämä voisi olla aina näin? Ajatus voi olla lapsellinen, joka liittyy vuosia kestäneeseen menestysjahtiin.

Tuo jahtaaminen on kääntynyt kohti nöyrempää ja ylöspäin suuntautuvaa arvostuksen katsetta. Olemassa olevasta osaamisesta huolimatta tässä harjoitellaan. Niin kirjoittamista, niin ajattelua, kuin kaiken tämän paketointiakin. Toivon tässä olevan niitä toistojen kautta epämääräisesti syntyviä, odottamattomiakin, linkkejä toisiinsa.

Annettakoon arvostusta siis sinne mistä on saatu vaikutusta. Eli viime vuoden aikana luetuille kirjoituksille, jotka ovat herätelleet itsessäni ajatuslankoja tai arvostusta.

Edellisvuoden parhaat artikkelit

Kaikille kanssakonsulteilleni Tom Critchlowin huippuhyvää ajattelua edustavat kulmat indie-konsultointiin ja tekemisen erikoistumisesta kieltäytymiseen.

Josta siirtymä pois liiketaloudellisista bisnesfilosofioista, kohti yksilökohtaisempia elämän teemoja.

Onnellisuudesta, sen jahtaamisesta ja mahdollisuuksista

Venkatesh Raon teksti standardeista ja niiden madaltamisesta

Kateellisuudesta

Julian Shapiron reflektoiva kirjoitus nykyhetken ymmärtämisestä ja oman polun valitsemisesta

Toivottavasti jotkin näistä aukeavat sinulle, kuten ne aukesivat minulle.

Tehokasta tammikuun loppua!


Eetu Karppanen

Paras kaverisi matkalla digitaalisesti luotavaan kasvuun, ideointiin ja muutokseen.

Yli 10 vuotta intohimoa ja kokemuksen vuosirenkaita digibisneksistä, markkinoinnista ja verkkokaupasta. Autan monin eri muodoin asiakkaitani ratkomaan digitaaliset haasteensa. Lue lisää meikäläisestä.

Kasvun avoin kirje

by Eetu Karppanen

Paras kaverisi matkalla digitaalisesti luotavaan kasvuun, ideointiin ja muutokseen. Tilaa Kasvun avoin kirje alta.

Read more from Kasvun avoin kirje

Kirjoittava ihminen Väitin pitkään olevani kirjoittava ihminen. Elämänkriisejä hellästi halaillessa havahduin siihen, että jos hyvällä tuurilla kirjoitin muuta kuin pikaviestejä kerran tai kaksi vuodessa, en hyvällä omatunnolla voinut väittää olevani ihminen joka kirjoittaa. Viimeisen kolmen vuoden ajan olen todistanut teoillani olevani kirjoittava ihminen. Olotila oli kuin vetämätön viemäri, joka yhtäkkiä alkoi vetämään. Enää omatunto ei soimaa kertoessani kirjoittamisesta. Tekstin määrä on...

8 months ago • 2 min read

Rakastetut, etevät ja pätevät kysymykset Ruudun vastapuolella istuu toimittaja, joka kyselee. Kyseessä ei ole haastattelu, vaan kirjoitusvalmennus. Valmennuksen alussa keskustelu polveilee aiheista ja näkökulmista joita olen pyrkinyt ennakkoon lähettämälläni tekstillä kertomaan. Jotta pitkän toimittajataustan omaava valmentaja ymmärtää mistä on kyse, hän kyselee. Roolini keskustelussa on kuulla kysymykset ja osata antaa kysymyksiin vastauksia. Myös niitä en tiedä-vastauksia. Kaikki tässä tuo...

9 months ago • 2 min read

"Yrittäjä ei ole koskaan lomalla" Torninosturin varjo peittää hetkellisesti ruudulle paistavan aamuauringon. Sälekaihtimet ovat puolen metrin päässä kädestäni, mutta silti liian kaukana yltääkseni niihin tuolilta. Ikkunasta avautuu viereinen rakennustyömaa, jossa inflaation kurjistamassa kansakunnassa kuitenkin joku edelleen rakentaa. Ehkä toimitiloja, jotka tulevat olemaan tyhjillään. Optimismi sisälläni toivoo niiden täyttyvän ja löytävän aamuisin sisään vaeltavan joukkonsa, ihan vain koska...

10 months ago • 2 min read
Share this post